En guide för vårstädning av din garderob

spring cleaning in your open wardrobe

Vintern närmar sig äntligen sitt slut och det är den perfekta tiden för en vårstädning i garderoben! Oavsett om du bor i en liten lägenhet eller i ett rymligt hus kan du rensa garderoben och få en överblick över vad du har använt och inte använt under de senaste månaderna. Detta är ett viktigt steg för att skapa lite utrymme för dina vår- och sommarbehov. Du har förmodligen inte tillräckligt med plats för att rymma både dina vinterjackor och dina sommarprylar, så här är en 5-stegs guide  5-step guide som hjälper dig att göra denna övergång enklare:

Steg 1: Töm din garderob

Ta ut dina kläder och accessoarer ur din garderob och lägg allt på sängen. Det kan låta skrämmande, men det är det bästa sättet att få en tydlig överblick över vad du har. Du kanske till och med upptäcker några sedan länge bortglömda favoriter gömda under en hög med kläder! Det ger dig också en chans att städa garderoben ordentligt så att den är redo att välkomna din vår/sommargarderob. 

     Steg 2: Gör det som Marie Kondo

Det här steget är förmodligen det mest utmanande, men det kommer att göra det möjligt för dig att identifiera vad som saknas i din garderob, vilka föremål som behöver ersättas, repareras eller vad du bör slänga. KonMari-metoden är enkel: fråga dig själv om föremålet ger dig glädje och spänning. Om svaret är nej, ska du lägga det i "kasta" högen. Detta steg är förstås inte hugget i sten och du kan skapa en "kanske" hög för att återvända till om du inte är 100% redo att låta föremålen gå.

Step 3: Sälj, Donera eller Kasta bort?

Om dina kläder är i gott skick kan du överväga att ge dem till lokala välgörenhetsorganisationer. Röda Korset och Oxfam är bland de mest populära, verksamma i flera europeiska länder, så besök deras hemsida för att hitta närmaste butik.

Om du har värdefulla föremål som helt enkelt inte används kan det vara en bra idé att sälja dem på second-hand plattformar. Ebay, Vinted, Trendsales, marknaden för begagnade varor växer så du kommer lätt hitta en oavsett vilket land du bor i. Har du inte tid? Plattformar som Sellpy  tar hand om allt: skicka dina föremål i en påse, de tar bilder och hanterar hela processen, och du får pengar direkt på ditt bankkonto när ett föremål säljs.

Steg 4: Organisera din garderob

Det är dags att organisera din "Behåll" hög och förvara dina vinterplagg. Vakuumpåsar är utmärkta för att optimera utrymmet, de håller dina kläder rena och skyddar dem mot insekter. Tunga jackor kan ta mycket plats, du kan hänga dem i förvaringspåsar av bomull eller vika ihop dem i grunda lådor som får plats under sängen. Om du har extra utrymme på vinden eller i källaren kan du förvara vinterkläder och skor i resväskor eller genomskinliga lådor så att det blir lätt att se vad som finns inuti.

När du går över till vår/sommargarderoben är det bra att organisera dina kläder för enkel åtkomst. Vissa föredrar att sortera efter färg, medan andra föredrar kategorisering. Ordna dina kläder på ett genomtänkt sätt så att du slipper lita i högar när du letar efter specifika plagg. För att maximera garderobsutrymmet och effektivisera din morgonrutin, sträva efter att hänga så många kläder som möjligt. Om du tycker det är svårt att vika kläder kan du använda förvaringskorgar för at hålla strumpor, underkläder, strumpbyxor och bälten snyggt åtskilda. Detta enkla men effektiva tillvägagångssätt håller inte bara dina tillbehör organiserade utan gör också det mesta av ditt tillgängliga utrymme.

Steg 5: Håll ordning och reda

Upptäck många garderobshack för att förenkla rensnings processen. En allmän regel är att lägga undan plagg som du inte har använt på ett år. Här är ett användbar garderobshack: I början av året, vänd alla dina galgar åt samma håll, varje gång du använder ett plagg, vänd galgen åt det motsatta hållet. Efter några månader kommer du kunna identifiera vilka plagg du kan lägga ut sidan. 

Ett annat bra tips är regeln "en in, en ut". Undvik att lägga till nya plagg i garderoben utan att sälja eller donera ett annat klädesplagg. Denna enkla metod förhindrar överbelastning och främjar samtidigt en cirkulär ekonomi i din garderob, vilket säkerställer att den förblir organiserad och funktionell.

Custom shoe wall with light oak shelves and silver pipes

Genom att följa dessa steg kommer du att klara din vårstädning och njuta av en uppfräschad och organiserad garderob för de kommande säsongerna. Tveka inte att besöka vår Tips och Tricks  för mer användbart garderobsinnehåll.

Lycka till med städningen!